Τρίτη, 12 Απριλίου 2016

Ανήσυχοι οι τ. Εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ ρωτούν την υφυπ. Θ. Τζάκρη για τις προθέσεις τηςΠριν λίγες μέρες, το Σάββατο 9 του Απρίλη, η υφυπουργός Βιομηχανίας Θοδώρα Τζάκρη έδωσε συνέντευξη για τα θέματα του υπουργείου της στο ραδιοφωνικό σταθμό Κόκκινο.
Στο ΣΥΝΔΕΣΜΟ, μπορείτε να βρείτε και να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη.
Για τη μεθοδολογία του σχεδιασμού στον τομέα της Βιομηχανίας το τελευταίο διάστημα, καθώς και για το δρόμο που παίρνει το κρίσιμο ζήτημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης στη χώρα μας, θα επανέλθω με εξειδικευμένες παρουσιάσεις και άρθρα το επόμενο διάστημα. Στην ανάρτηση αυτή, δεν θέλω να προσθέσω κάτι σχετικό με την προσωπική μου άποψη.
Αντίθετα, θέλω πρωταρχικά να δώσω το λόγο στους εργαζόμενους της ΕΝΚΛΩ, τους οποίους και αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω –και από εδώ μέσα- για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε το διάστημα που βρέθηκα στη Γ.Γ. Βιομηχανίας. Αποτέλεσμα άλλωστε αυτής της συνεργασίας είναι και το ώριμο –από τον Γενάρη- σχέδιο που διατυπώσαμε, στην άτυπη ομάδα εργασίας που συντόνιζα το διάστημα εκείνο. Η εφαρμογή του μπορεί να είναι άμεση και να προσφέρει ξανά εργασία σε αυτούς, να βάλει αποτελεσματικά μπροστά την παραγωγική μηχανή της χώρας, να μεταμορφώσει τις ευρύτερες περιοχές Νάουσας και Κομοτηνής –δύο χωρικές ενότητες με έντονα διαρθρωτικά προβλήματα- να φέρει ξανά την ελπίδα στον τόπο. Θα εφαρμοστεί ή όχι; Ελπίζω για αυτό να αποφασίσουν ο ορθολογικός σχεδιασμός, η επιστημονική τεκμηρίωση και οι πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και των κοινωνιών, και όχι οι «αντίρροπες δυνάμεις».

Το κείμενο που ακολουθεί είναι η ανακοίνωση των εργαζομένων της ΕΝΚΛΩ, με αφορμή τη συγκεκριμένη συνέντευξη της Θοδώρας Τζάκρη:

«Η κ. Τζάκρη θεωρεί ότι πρέπει ο κλάδος της Βιομηχανίας να «βοηθηθεί». Δεν αντιληφθήκαμε όμως «βοήθεια» από ποιον και για ποιον. Είναι σαφές πλέον ότι για την πορεία του κλάδου δεν ευθύνεται μόνο η Πολιτεία που «τις τελευταίες δεκαετίες άφησε στην τύχη της την Βιομηχανία», αλλά και μέρος του Βιομηχανικού κατεστημένου που εκμεταλλεύτηκε τις όποιες βοήθειες βουλιάζοντας τις επιχειρήσεις του και φυγαδεύοντας τα χρήματα της «βοήθειας» στο εξωτερικό.
Από την εμπειρία ενός εκατομμυρίου και πλέον ανέργων από το 2009 και μετά επίσης προκύπτει, ότι η συμβολή του Τραπεζικού συστήματος σε αυτή την καταστροφή ήταν καθοριστική.
Σε αυτή την νέα προσπάθεια ανάταξης της Βιομηχανίας δεν ακούσαμε από την Υπουργό ποιο είναι το σχέδιο, με ποια εργαλεία χρηματοδότησης θα υλοποιηθεί καθώς και με ποιο νομικό πλαίσιο .

Ειδικότερα η Υπουργός ανέφερε :

1.      Η Βιομηχανία προσφέρει τις «περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας», γεγονός που είναι αναμφισβήτητο.
Σημειώνουμε όμως ότι μέλη ή και θεσμικοί φορείς του Φόρουμ Βιομηχανίας πιέζουν μετά επιτάσεως για την περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους καθώς και για περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών νόμων.

2.      Για την Βιομηχανία Ζάχαρης ακούσαμε ότι υπάρχει σχέδιο αναδιάρθρωσης από την Τράπεζα Πειραιώς . Θα θέλαμε όμως να μάθουμε, αν υπάρχει σχέδιο αναδιάρθρωσης από το Υπουργείο καθότι η Ε.Β.Ζ είναι, αν δεν κάνουμε λάθος, κρατική εταιρεία. Εκτός και αν η Υπουργός μας λέει εμμέσως ότι συμφωνεί με το κατατεθέν σχέδιο της Τράπεζας γιατί αν και δύσκολο (όπως ανέφερε) δεν υπάρχει άλλο.
Δύσκολο βέβαια είναι και το σχέδιο των εργαζομένων της ΕΝΚΛΩ, το οποίο όμως κατά δήλωση όλων των αρμοδίων Κυβερνητικών παραγόντων που έχουν λάβει γνώση, είναι από άρτιο έως πολύ ενδιαφέρον και άξιο να τεθεί σε λειτουργία.
Όμως δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή ακόμη.
Μήπως γιατί αυτό το σχέδιο δεν φέρει την υπογραφή του Τραπεζικού συστήματος και των συμβούλων του, ή μήπως γιατί κάποιοι εσωτερικοί ανταγωνιστές δεν θέλουν να ακούνε λέξη για σχέδια χωρίς αυτούς και για αυτούς;

3.      Στο επίμονο ερώτημα του δημοσιογράφου σχετικά με την ΕΝΚΛΩ, η απάντηση της Υπουργού είναι ότι αναμένει την αναμόρφωση του πτωχευτικού κώδικα, θέμα το οποίο το χειρίζεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Θα πρέπει όμως να υπενθυμίσουμε ότι η πρόταση των εργαζομένων δεν θεωρούσε ως προ απαιτούμενο την όποια αλλαγή των διατάξεων του πτωχευτικού κώδικα. Το αίτημα της αλλαγής προτάχθηκε από το νομικό τμήμα της Ε.Τ.Ε ώστε να συζητήσει (η Ε.Τ.Ε) περαιτέρω για το επιχειρησιακό σχέδιο.
Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Βιομηχανίας σχετικά με τις όποιες αλλαγές του πτωχευτικού κώδικα; Εκκρεμεί νομίζουμε και η εξαγγελία του Υπουργείου για την επαναλειτουργία 166 αδρανών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Με βάση ποιο νομικό καθεστώς θα επαναλειτουργήσει η ΕΝΚΛΩ και άλλες 165; Με αυτό που θα προτείνουν οι Τράπεζες και μόνο; Μήπως πρέπει να αποταθούμε στο Υπ. Δικαιοσύνης για την νέα Βιομηχανική Πολιτική;

Η Κυβέρνηση νομοθέτησε μέσω του παράλληλου προγράμματος την παύση πλειστηριασμών της πτωχευτικής περιουσίας της ΕΝΚΛΩ έως την 30/6/2016.

Στο πλαίσιο αυτό η Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης και το Υπουργείο Επικρατείας (συντονισμός της Κυβέρνησης), έχουν εξαγγείλει από τον Δεκέμβριο του 2015 σύσταση ομάδας εργασίας για την αξιολόγηση και εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου επαναλειτουργίας ΕΝΚΛΩ. Μπορεί να μας ενημερώσει η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας γιατί δεν έχει συσταθεί ακόμη αυτή η Ομάδα εργασίας; Τι περιμένει; Να φτάσουμε την 30/6/2016 και να ξαναρχίσουν οι πλειστηριασμοί πτωχευτικής περιουσίας σε τιμές εκποίησης και με υποψήφιους αγοραστές κάποιους από τον εγχώριο ανταγωνισμό;

Απέναντι στις τεκμηριωμένες νομικά και τεχνικά προτάσεις των εργαζομένων της ΕΝΚΛΩ εδώ και ένα χρόνο, η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας μας λέει «καλές οι προτάσεις σας αλλά υπάρχουν αντίρροπες δυνάμεις που μας εμποδίζουν» Ποιες είναι αυτές και ποιος εμποδίζει το Δημόσιο να εξασφαλίσει, μέσω της επαναλειτουργίας, περιουσία ονομαστικής αξίας άνω των 35 εκ €, σε αντίθεση με το μηδέν που έχει εισπράξει έως τώρα;

Τελικά μπορεί το Υπ. Βιομηχανίας να αισθάνεται ότι δεν έχει καμία πίεση για την άμεση εξασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου , οι Τράπεζες να μην νοιάζονται για τα 190 εκ € που ούτως ή άλλως τα έχουν διαγράψει, αλλά 1500 και πλέον εργαζόμενοι δεν πρόκειται να παραιτηθούν ποτέ από 36 εκ € απαίτηση και την οριστική απώλεια της ελπίδας για να ξανά-εργαστούν στο τόπο τους.

Η μέθοδος «θέλαμε αλλά δεν μας αφήνουν» δεν είναι πλέον πειστική. Επίσης δεν είναι πειστικό το επιχείρημα «δεν μας το επιτρέπει η νομοθεσία». Οι εργαζόμενοι της ΕΝΚΛΩ τα έχουμε ξανακούσει αυτά πολλές φορές στο παρελθόν και το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών μετράει με εκατομμύρια ανέργους.

Καλή λοιπόν η προσπάθεια των φόρουμ αλλά δυστυχώς δεν φτάνει για να επανεκκινήσει η Βιομηχανία.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου