Κυριακή, 17 Απριλίου 2016

Μεγάλη διαδήλωση εργαζομένων στη χαλυβουργία στη ΓερμανίαΤο περιβάλλον νοσεί.
Η ενεργοβόρος βιομηχανία της Ευρώπης νοσεί επίσης. Μαζί τους και πολυάριθμες θέσεις εργασίας που συμπεριλαμβάνει.
Λύσεις και κατάλληλες πολιτικές υπάρχουν.
Που θα λάβουν υπόψη τόσο την προστασία του πλανήτη –είναι μονόδρομος, αν θέλουμε να έχουμε την ικανότητα να κατοικούμε σε αυτόν- όσο και την προστασία του παράγοντα της εργασίας.
Οι λύσεις όμως αυτές δεν είναι συμβατές με το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο πρότυπο που –την παρούσα κατάσταση- κυριαρχεί. Και το μέλλον μας ανησυχεί ιδιαίτερα …
Μεγάλες οι πρόσφατες κινητοποιήσεις των γερμανών εργατών του κλάδου, σε ολόκληρη τη χώρα. Ανήσυχοι για το μέλλον του κλάδου, θέλουν να προστατευτεί η εργασία τους. Και καλά κάνουν.
Ανήσυχοι και οι κάτοικοι του πλανήτη, αν δεν αλλάξει το κυρίαρχο μοντέλο της ανάπτυξης. Και έχουν δίκιο.
Ακολουθεί η σχετική παρουσίαση των κινητοποιήσεων των Γερμανών εργατών της χαλυβουργίας στο PRESS PROJECT:

  
Μεγάλη διαδήλωση εργαζομένων στη χαλυβουργία στη Γερμανία

Τουλάχιστον 45.000 Γερμανοί εργαζόμενοι στον τομέα της χαλυβουργίας διαδήλωσαν τη Δευτέρα ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της συνδικαλιστικής ένωσης IG Metall προκειμένου να εκφράσουν την ανησυχία τους για το μέλλον ενός τομέα που είναι αντιμέτωπος με τον σκληρό ανταγωνισμό των κινεζικών βιομηχανιών

Στην ημέρα δράσης με τίτλο «ο χάλυβας είναι το μέλλον» συμμετείχαν πολλοί εκπρόσωποι συνδικάτων και στελέχη πολιτικών κομμάτων, μεταξύ αυτών ο υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στο Ντούισμπουργκ, τη βιομηχανική πόλη στο Ρουρ, όπου βρίσκονται πολλά εργοστάσια και ιδίως εκείνο της κυρίαρχης γερμανικής εταιρείας στον τομέα αυτό, της Thyssenkrupp.

Τουλάχιστον 16.000 εργαζόμενοι από διαφορετικές επιχειρήσεις του τομέα συγκεντρώθηκαν μπροστά από ένα εργοστάσιο στο Thyssenkrupp, σύμφωνα με το συνδικάτο που κάνει λόγο για 45.000 συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις σε ολόκληρη την χώρα.


Μπροστά στην καγκελαρία
Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Σαρ, το κρατίδιο στα σύνορα με τη Γαλλία, την Κάτω Σαξονία και το Βερολίνο μπροστά από την καγκελαρία. Εκεί συγκεντρώθηκαν 2.500 άνθρωποι από κάθε γωνιά της χώρας.

«Πρέπει να πολεμήσουμε κατά των εισαγωγών σε χαμηλή τιμή από την Κίνα και να εμποδίσουμε την αύξηση του κόστους για την έκδοση πιστοποιητικών CO2» επισήμανε το συνδικάτο.

«Ο σκοπός μας πρέπει να είναι: να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας, να προστατεύσουμε το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας καθαρό χάλυβα που παράγεται στη Γερμανία και στην Ευρώπη» δήλωσε στο Ντούισμπουργκ ο επικεφαλής της επιτροπής επιχείρησης της Thyssenkrupp Steel Europe, Γκούντερ Μπακ, ενώ ο γενικός γραμματέας της IG Metall Γιεργκ Χόφμαν ζήτησε «η γερμανική κυβέρνηση να λάβει ξεκάθαρη θέση στις Βρυξέλλες».

Ανταγωνισμός με Κίνα
Όπως οι Ευρωπαίοι εταίροι τους, οι γερμανικές χαλυβουργίες, που απασχολούν περίπου 87.000 εργαζόμενους στην χώρα, είναι θύματα του ανταγωνισμού λόγω του χαμηλού κόστους από την Κίνα και της υπερπροσφοράς. Διαμαρτύρονται για μία μεταρρύθμιση που προτείνεται από τις Βρυξέλλες του συστήματος εμπορίας των πιστοποιητικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που θα επιβάλλει αυστηρότερες κυρώσεις στις ρυπογόνες βιομηχανίες.

Επ' αυτού, ο Γκάμπριελ διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους του τομέα ότι το Βερολίνο θα σταθεί στο πλευρό τους. «Το λέω ξεκάθαρα, δεν θα δώσω την συγκατάθεσή μου σε ένα σχέδιο που απειλεί τις χαλυβουργίες και μεταμορφώνεται σε ένα πρόγραμμα αποβιομηχανοποίησης» τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου