Δευτέρα, 30 Μαΐου 2016

Αυτό το ΠΣΚ, 3-4-5 Ιουνίου, στην Ακαδημία Πλάτωνα: 5ο Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής ΟικονομίαςΈνα ιδιαίτερα ενδιαφέρον φεστιβάλ, τόσο για τη θεματική του, όσο και για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της διοργάνωσή του, θα πραγματοποιηθεί το Παρασκευο – Σαββατο - Κύριακο που μας έρχεται, 3, 4  και 5 Ιουνίου, στην περιοχή του πάρκου της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Είναι το «Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας» και για διοργανώνεται για πέμπτη (5η) συνεχόμενη χρονιά «από τα Κάτω», από μέλη διαφόρων δικτύων αλληλεγγύης, συνεργατικών πρωτοβουλιών καινοτόμων και Αυτοδιαχειριζόμενων δομών.

Τις ημέρες του Φεστιβάλ θα βρισκόμαστε και εμείς, εθελοντές για την υλοποίηση του «από τα Κάτω» Σχεδίου για την περιοχή της Ημαθίας, με αφορμή την προοπτική επανεκκίνησης της ΕΝΚΛΩ, στον Κόμβο «Οικονομίας και Συνεργατικότητας». Θα είναι χαρά μας να βρεθούμε από κοντά και να γνωριστούμε.

Το Σάββατο, 4/6/2016, 6 - 9 μ.μ., θα συντονίσω την Κεντρική Συζήτηση του Φεστιβάλ, με τίτλο «Αυτοδιαχείριση της Εργασίας Εμπειρίες και Προοπτικές - Ο Ρεαλισμός της Ουτοπίας» που θα πραγματοποιηθεί στο Χώρο των Συζητήσεων στο Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος.
Στη συζήτηση αυτή θα συμμετέχουν (αλφαβητικά) οι Σταύρος Δουβίκας (ΡΟΜΠΕΝ ΤΟΥ ΞΥΛΟΥ),  Κώστας Ζαφειρόπουλος (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ), Κάρολος Καβουλάκος, (BIOSCOOP),  Δημήτρης Πουλόπουλος (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ), Κώστας Χαριτάκης (ΒΙΟΜΕ) και οι παρευρισκόμενοι.

Σε αυτό, το πέμπτο Φεστιβάλ, οι Διοργανωτές επιχειρούνε να φέρουν πιο κοντά και να δώσουν λόγο σε όσους συντελούν στην πραγμάτωση του εγχειρήματος όσο και να ανοίξουν το διάλογο πάνω στις αρχές, τις δυνατότητες και το μέλλον της αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας.
Θα δημιουργηθούν «Κόμβοι» που στόχο έχουν να συγκεντρώσουν περισσότερες από μια θεματικές ο καθένας και να δείξουν πως μπορούν τα διαφορετικά εγχειρήματα να συνεργαστούν μεταξύ τους στα πλαίσια της αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας. 
Οι Κόμβοι αυτοί θα συνδέονται μεταξύ τους μέσα από ένα διαρκές εκφραστικό και παιγνιώδες δρώμενο. 
Μέσα από ένα ιδιαίτερο και ανατρεπτικό «Χωριό», στο οποίο θα διαμορφωθεί ο συνολικός χώρος.

Στις Θεματικές Γωνιές του Χωριού, ο επισκέπτης θα είναι σε θέση να καλύψει ή να μάθει πως μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες του σε τροφή, υγεία, παιδεία, εργασία, ενέργεια, τεχνολογία, στέγαση, μετακίνηση κ.α. και πως να βρει διέξοδο να εκφραστεί και να δημιουργήσει μαζί με τους συνανθρώπους του.
Θα συλλεχθούν τρόφιμα και φάρμακα για όσους τα έχουν ανάγκη ενώ θα λειτουργήσει ανταλλακτικό παζάρι ρούχων και βιβλίων, οικολογική αγορά και συλλογική κουζίνα.
Όσοι προσφέρουν εργασία (οι Συγχωριανοί) θα αμείβονται με δωρεάν φαγητό για τις υπηρεσίες τους. 
To φεστιβάλ επίσης θα περιλαμβάνει καλλιτεχνικά δρώμενα και μουσικό πρόγραμμα.

Συντασσόμαστε με τους Διοργανωτές:
«Το Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας εκφράζει έναν κόσμο που προάγει την επικοινωνία, και την αμοιβαία ανταλλαγή με στόχο τη μετάβαση σε μία κοινωνία βασισμένη στη συμμετοχή και τη συνεργασία, την αυτοδιαχείριση, την αλληλεγγύη, τη βιωσιμότητα, την αυτάρκεια και το σεβασμό στη Φύση και τον Άνθρωπο.

Θέλουμε το φεστιβάλ να μιλήσει στις καρδιές εκείνων που αναζητούν εναλλακτικές ανθρώπινες λύσεις και να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για το ξεκίνημα παρόμοιων πρωτοβουλιών σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Θέλουμε να ενωθούμε και μαζί να περάσουμε στην πράξη.»


Περισσότερες Πληροφορίες:

Στην ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ του Φεστιβάλ
Στην ηλεκτρονική Διεύθυνση: info@festival4sce.org
Twitter: @athensfest4sce

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου