Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016

Πρoσκλητήριο Ανατροπής στη Ριζοσπαστική Αριστερά – Με Αφορμή το Βιβλίο της Νάντιας ΒαλαβάνηΉμουν και εγώ εκεί. Και το χάρηκα, γιατί και πολύ κόσμο είδα, και καλούς φίλους πέτυχα -που είχα καιρό να δω- και σοβαρά πράγματα άκουσα –που είχα καιρό να ακούσω- και ένα συναίσθημα μου δημιουργήθηκε, ότι κάτι γίνεται, κάτι κινείται, κάτι ουσιαστικό συμβαίνει –που είχα καιρό να αισθανθώ.


Ένα βιβλίο η αφορμή. «Τρίτο Μνημόνιο, η Ανατροπή μιας Ανατροπής», της Νάντιας Βαλαβάνη, από τις εκδόσεις Λιβάνη.
Ένα βιβλίο που ρίχνει φως στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Τότε που με ελάχιστα μέσα προσπαθήσαμε –και νομίζω καταφέραμε- να αναδείξουμε ένα διαφορετικό ήθος, μια διαφορετική νοοτροπία, μία διαφορετική μεθοδολογία, μια διαφορετική ποιότητα στη διακυβέρνηση, γεγονότα που δυστυχώς έμειναν στη σκιά της διαπραγμάτευσης, για να τα καταργήσει τελικά το τρίτο μνημόνιο και η «ανοησία» που το ακολούθησε.

Μια διαφορετική προσέγγιση που δεν «έσβησε», όπως πολλοί θα νομίζουνε, αλλά περιμένει κάπου εκεί παραπέρα, γιατί είναι η μόνη πιθανή θετική εξέλιξη, για τη χώρα και το λαό της.

Στο τέλος η κουβέντα συνεχίστηκε για ώρα στα πηγαδάκια, που σχηματίστηκαν ενώ περιμέναμε από τη Νάντια να μας υπογράψει το Βιβλίο της. Σημαντικές συζητήσεις με φίλους, από τους κοινούς κοινωνικούς χώρους, τις επιστήμες, τα κινήματα, τη ζωή. Και να που πάλι χαμογελάμε.

Δεν θέλω να κάνω εγώ μία ιδιαίτερη παρουσίαση της εκδήλωσης, καθώς βρήκα μια περισσότερο δημοσιογραφική, στην ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ, την οποία και σας παρουσιάζω στη συνέχεια.

Θα ήθελα μόνο να σημειώσω δύο σχετικά σχόλια, τα οποία και ανέβασα και στο προφίλ μου στο φατσοβιβλίο.

Του Γιάννη Ρήγου, φιλαράκι από την Αγία Παρασκευή, στο δικό του προφίλ. :
«…Δεν ήταν απλώς μια παρουσίαση βιβλίου. Μετά από πολύ καιρό δόθηκε ένα μήνυμα ελπίδας …
Τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς. Και μπορούν να πάνε αλλιώς με μια κοινωνία που θα διεκδικήσει μια άλλη πορεία για τη χώρα, που θα διεκδικήσει λαϊκή κυριαρχία που θα διεκδικήσει δημοκρατία και υπεράσπιση συλλογικών δικαιωμάτων.
Και σε αυτή την πορεία οι ριζοσπαστικές δυνάμεις που προέρχονται από τη αριστερά έχουν να παίξουν τον σοβαρότερο ρόλο, αρκεί να κινηθούν μαζί, μετωπικά και αποφασιστικά και κυρίως προτείνοντας λύσεις που να απαντάνε στα καυτά καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας.»

Το άλλο το είπε ο Κώστας Λαπαβίτσας, στη δική του τοποθέτηση και θα ήθελα να το επισημάνω:
«Ποιός πολιτικός φορέας θα υλοποιήσει την αριστερή πρόταση για την χώρα; η απάντηση είναι: Ή όλοι μαζί θα πάμε ή χώρια θα πεθάνουμε.»


Χαρακτήρα προσκλητηρίου των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς στη συγκρότηση ενός ενιαίου μετώπου απέκτησε η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου της Νάντιας Βαλαβάνη «Τρίτο μνημόνιο, η ανατροπή μιας ανατροπής» (εκδόσεις Λιβάνη), το οποίο καλύπτει τη συμμετοχή, τη συμβολή και την κριτική αποτίμηση της ίδιας στις πολιτικές εξελίξεις της διετίας 2015-2016.
Τη χθεσινοβραδινή εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Πέτρος Παπακωνσταντίνου στην έδρα της αρχαιολογικής εταιρίας.

Η Νάντια Βαλαβάνη σημείωσε στο τέλος της παρουσίασης ότι η σύνθεση του πάνελ των ομιλητών δεν ήταν τυχαία: «Το κριτήριο - σημείωσε αφού ευχαρίστησε μια σειρά από πρόσωπα- δεν είναι η προσωπική εκτίμηση που έχω στον καθένα από αυτούς. Είμαστε αυτοί που συμπορευτήκαμε στη Λαϊκή Ενότητα. Αν μπορέσαμε να συμπράξουμε τότε διασώζοντας την τιμή της Αριστεράς, τότε υπάρχει ελπίδα».

Την ανάγκη συμπόρευσης τόνισε ο πρώτος εκ των ομιλητών, Αλέκος Αλαβάνος.
Αφού χαρακτήρισε το βιβλίο της Νάντιας Βαλαβάνη «ελεγεία» και «εξαιρετικά χρήσιμο», επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «καμία κυβέρνηση από την ανεξαρτησία και μετά, περιλαμβανομένων και αυτών του Μεταξά και της χούντας, δεν έχει προχωρήσει σε τέτοια παράδοση της δημόσιας περιουσίας στην ξενοκρατία».
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέκος Αλαβάνος πρότεινε στη συγγραφέα και πρώην υπουργό να αναλάβει την πρωτοβουλία της συγκρότησης μιας επιστημονικής ομάδας με αντικείμενο την επεξεργασία μιας εναλλακτικής πολιτικής.
Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της ρήξης με την ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει για χάρη του ευρώ να εφαρμόσει η χώρα τα προγράμματα των δανειστών».

Στη δική του τοποθέτηση ο Μανώλης Γλέζος ανέφερε πως «ο άξονας του βιβλίου είναι πώς θα πείσουμε τον κόσμο ότι η Αριστερά που κυβερνάει δεν είναι Αριστερά».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η απάντηση στο ερώτημα περνάει μέσα από τη συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς και με στόχο την «ανατροπή του καθεστώτος της ανατροπής».
Στο σημείο αυτό, ο Μανώλης Γλέζος έθεσε ένα νέο ερώτημα: «Ποιο καθεστώς θα προκύψει; Θα πούμε ότι απλώς είμαστε καλύτεροι από τους προηγούμενους;». Την απάντηση έδωσε ο ίδιος: «Σε καμία περίπτωση. Εμείς είμαστε οι εγγυητές για να πάρει ο λαός την εξουσία στα χέρια του».
Η λύση στο πρόβλημα της χώρας, σημείωσε ακόμη, βρίσκεται στον πρωτογενή τομέα. Όπως είπε, η Ελλάδα παράγει έξι μοναδικά προϊόντα (ως παράδειγμα ανέφερε τη μαστίχα Χίου), από τις εξαγωγές των οποίων θα μπορούσαν να υπάρξουν τεράστια έσοδα.
Ο Μανώλης Γλέζος πρότεινε παράλληλα ένα πενταετές πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας και χωριστές διαπραγματεύσεις με κάθε έναν από τους πιστωτές της: «Τότε θα αποδειχθεί πως μας χρωστάνε και δεν τους χρωστάμε» ανέφερε αποσπώντας το χειροκρότημα του ακροατηρίου.
 «Δουλέψαμε με τη Νάντια ενάντια στο ξεπούλημα του Ελληνικού που σήμερα υπογράφουν άνθρωποι που κάποτε το κατήγγειλαν» σημείωσε από την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου, κάνοντας αναφορά στη διαδρομή της συγγραφέως, για να υπογραμμίσει ότι «δεν σταμάτησε στιγμή να αγωνίζεται και όταν ήρθε η ώρα υπέβαλε παλικαρίσια την παραίτησή της».
Ανέφερε, ακόμη, ότι το βιβλίο είναι μια «ανταπόκριση στο καθήκον αλήθειας» για να προσθέσει: «Η πλειοψηφία υπάρχει, δεν εξιλεώθηκε όπως θα ήθελαν κάποιοι. Είναι εδώ, είμαστε κομμάτι της. Κι αυτή η πλειοψηφία θα γράψει την ιστορία. Η ιστορία θα γραφτεί με όρους αντίστασης και όχι υποταγής. Σε αυτήν την πορεία έχει σημασία να γνωρίζει ο λαός την αλήθεια». Με σκοπό την αναζήτηση της αλήθειας, σημείωσε, η πρωτοβουλία για τη διαγραφή του χρέους «θα εγκαινιάσει μια διαδικασία ακροάσεων».

Ο Κώστας Λαπαβίτσας από την πλευρά του αναφέρθηκε στα τέσσερα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει: την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, το Brexit, το «όχι» στο ιταλικό δημοψήφισμα και την «παντελή αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο λόγος αυτής της αποτυχίας, ανέφερε, ήταν η λανθασμένη πολιτική του στρατηγική: πίστεψε πως μπορεί να αλλάξει τα πράγματα χωρίς να συγκρουστεί με το θεσμικό πλαίσιο και παραμένοντας στη νομισματική ένωση. «Η ριζοσπαστική Αριστερά -πρόσθεσε- προέρχεται από την παράδοση των Ιακωβίνων. Και αυτή η παράδοση επιβάλλει την ανατροπή του συστήματος».
Όπως είπε ο κ. Λαπαβίτσας, αυτή η ανατροπή πρέπει να γίνει με ένα πρόγραμμα που θα έχει τεχνοκρατική και ρεαλιστική βάση και το οποίο θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις.
Τις προτάσεις αυτές, ο Κώστας Λαπαβίτσας θα παρουσιάσει στις αρχές του νέου έτους. Οι βασικοί άξονες, πάντως, είναι δύο: τόνωση της ζήτησης με ατμομηχανή το δημόσιο για να υπάρξει ανάπτυξη και σχέδιο βιομηχανικής και αγροτικής ανασυγκρότησης.
«Η έξοδος από το ευρώ είναι απαραίτητη για την επιτυχία του προγράμματος, όπως και το καθεστώς εξαίρεσης από την Ε.Ε. σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων το εμπόριο» σημείωσε για να καταλήξει: «Δεν υπάρχει εθνική κυριαρχία χωρίς νομισματική κυριαρχία. Είναι εθνικοπατριωτισμός αυτό; Όχι, είναι αγώνας εναντίον του ψεύτικου διεθνισμού που κυριαρχεί τις τρεις τελευταίες δεκαετίες και τώρα πεθαίνει».

Μια πολιτιστική επανάσταση και ένα νέο ΕΑΜ χωρίς Βάρκιζα είναι, για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, οι προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση.
«Αυτό εδώ, είναι ένα πάνελ που το διαπερνά ένα κοινό νήμα, το οποίο δεν αφορά μόνο το παρελθόν αλλά και το παρόν και το μέλλον» ανέφερε, για να σημειώσει ακόμη πως όσοι συμμετείχαν στο «πείραμα ΣΥΡΙΖΑ» θα πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους: «Θέλω να ζητήσω ένα μεγάλο "συγγνώμη" για αυτά που συμβαίνουν σήμερα και στα οποία συμβάλαμε παρά την αποχώρησή μας» σημείωσε για παρατηρήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αλλάξει χωρίς ανατροπή της ηγεσίας του.
«Η Αριστερά -υποστήριξε- δέχεται μια λυσσασμένη επίθεση εξαιτίας της προδοσίας του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν να μας εξαφανίσουν όλους. Μπορούμε να τους διαψεύσουμε».

Μακρά ήταν τέλος η αναφορά της Ελένης Πορτάλιου στα μέτρα που είχε προωθήσει η Νάντια Βαλαβάνη ως αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι το βιβλίο της συμβάλλει στην πολιτική διασαφήνιση ενός τοπίου εν πολλοίς άγνωστου.
Από την πλευρά της, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ανέχεται στην κορυφή του ένα αδιαφανές σύστημα εξουσίας που οδήγησε στη συνθηκολόγηση. «Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ -κατέληξε- δεν πρέπει να καταγραφεί ως ήττα των λαϊκών τάξεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου