Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017

Α΄ Τρίμηνο 2017: αναμένονται 7 Προγράμματα για 66.575 Θέσεις Εργασίας Ανέργων Ορισμένης ΔιάρκειαςΜέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους περιμένουμε 7 Προγράμματα για την απασχόληση 66.575 ανέργων, για ορισμένο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό θα χρηματοδοτηθούν αναγκαίες καλυφθούν αναγκαίες θέσεις σε Δήμους, ιδιωτικές επιχειρήσεις και κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις.
Αυτός φαίνεται να είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας και σχετικά μας ενημέρωσε η έντυπη έκδοση της εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», στο φύλο της Τρίτης 17/1/2017 και στις σελίδες 1 και 21.


Το σύνολο των προγραμμάτων αυτών φαίνεται ότι θα υλοποιηθεί μέσω του ΟΑΕΔ. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις Αιτήσεις τους στην ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ του Οργανισμού, μετά την ανάρτηση των σχετικών προσκλήσεων.


Τα προγράμματα αυτά είναι:

1.      Κοινωφελής Εργασία

Πρόκειται για νέα γενιά Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, με 8μηνη διάρκεια και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, σε 274 δήμους της χώρας. Αφορά 23.000 ανέργους. Η υλοποίηση της δράσης αναμένεται να ξεκινήσει εντός Ιανουαρίου. Οι δύο πρώτες φάσεις του προγράμματος για 10.000 άτομα σε 51 δήμους-θύλακες υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας. Τα νέα προγράμματα απευθύνονται κυρίως στους μακροχρόνια ανέργους. Για πρώτη φορά η νέα γενιά προγραμμάτων του υπουργείου Εργασίας εμπεριέχει ένα νέο μίγμα πολιτικής που συνδυάζει την εργασία και την αναβάθμιση των προσόντων του ανέργου μέσα από προγράμματα κατάρτισης στον τομέα της Πληροφορικής και μέσω σεμιναρίων Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας. Συνολικός Προϋπολογισμός: 158 εκατ. ευρώ.

2.      Επιταγή Επανένταξης

Πρόγραμμα Επιχορήγησης Επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 δικαιούχων «Επιταγής Επανένταξης στην Αγορά Εργασίας». Πρόκειται για το πρόγραμμα μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας, εφόσον το επιθυμεί ο άνεργος, για την πρόσληψη προσωπικού σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 1 έως 10 άτομα. Συνολικός Προϋπολογισμός:  40 εκατ. ευρώ.

3.      Απασχόληση Ανέργων άνω των 50 ετών

Πρόγραμμα Επιχορήγησης Επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών. Το πρόγραμμα καλύπτει μέρος του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους σε επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν ανέργους, ανάλογα με την ειδικότητα που αναζητούν, από τα μητρώα του ΟΑΕΔ. Με το νέο σχεδιασμό το πρόγραμμα διαχωρίζεται σε δύο κατευθύνσεις: (α) επιχορήγηση Μεγάλων Επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 ανέργων (σύμφωνα με το Γενικό Απαλλακτικό Κανονισμό) και (β) επιδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την πρόσληψη 10.000 ανέργων (σύμφωνα με το καθεστώς ενίσχυσης de minimis). Συνολικός Προϋπολογισμός:  60 εκατ. ευρώ.

4.      Απασχόληση Ανέργων σε ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού

Πρόγραμμα Επιχορήγησης Επιχειρήσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, καθώς κ.α. Δημοσίων Φορέων, για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55-67 ετών. Δεν έχει αποφασιστεί ακόμη ο αριθμός των ωφελουμένων, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα αφορά 10.000 ωφελουμένους.  Συνολικός Προϋπολογισμός:  60 εκατ. ευρώ.

5.      Πρόγραμμα Εργασιακής Εμπειρίας

Πρόγραμμα Νέων Θέσεων Εργασίας για 6.000 νέους ηλικίας 25-29 ετών Είναι η Β’ Φάση του προγράμματος Εργασιακής Εμπειρίας. Συνολικός Προϋπολογισμός:  24 εκατ. ευρώ.

6.      Απασχόληση σε ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

Πρόγραμμα υποστήριξης της απασχόλησης σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις για 1.575 άτομα. Συνολικός Προϋπολογισμός:  11,5 εκατ. ευρώ.

7.      Απασχόληση ΑμεΑ

Πρόγραμμα υποστήριξης της απασχόλησης ΑμεΑ σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Απευθύνεται σε 1.000 άτομα. Συνολικός Προϋπολογισμός: 2 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με το Πρόγραμμα Κατάρτισης και Πιστοποίησης σε Κλάδους Αιχμής της Οικονομίας

Στο σημείο αυτό, να σημειωθεί ότι μέσα στον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η Επαγγελματική Κατάρτιση 23.000 ανέργων ηλικίας 29 έως 64 ετών που μετέχουν στο παραπάνω Πρόγραμμα. Η διαδικασία υποβολής Αιτήσεων ολοκληρώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου και συνολικά υποβλήθηκαν 133.873 Αιτήσεις. Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης και της πρακτικής άσκησης, θα ακολουθήσει νέα Πρόσκληση, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα εγγυημένης απασχόλησης στο 45% των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις των κλάδων αιχμής της οικονομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου