Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017

Με Κατάθλιψη και Έντονο Στρες οι μισοί Έλληνες εξαιτίας της ΚρίσηςΣτις επιπτώσεις της κρίσης στην υγεία των Ελλήνων κάνει λόγο δημοσίευμα της Frankfurter Rundschau, το οποίο βρήκα στο ATHENSVOICE.GR. Επικαλείται έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου για τη Δημόσια Υγεία, σε μεγάλο δείγμα: 2.500 ατόμων.


Το άρθρο αναφέρει ότι «η κρίση χρέους δεν κάνει τους Έλληνες μόνο πιο φτωχούς – η χώρα από την αρχή της κρίσης το 2009 έχει χάσει το ένα τέταρτο του ΑΕΠ, μόνο τα τελευταία δυο χρόνια ο μέσος μισθός μειώθηκε από τα 1.327 ευρώ μεικτά στα 1.182 ευρώ. Η ύφεση όμως, η οποία μπαίνει στον όγδοο χρόνο, επηρεάζει και την ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων.»

Σύμφωνα με την έρευνα «οι περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι τον προηγούμενο μήνα ήρθαν αντιμέτωποι με στρες, κατάθλιψη και άλλα συναισθηματικά προβλήματα».

Άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας:
  • Ένας στους τέσσερεις δήλωσε πως τα παραπάνω συμπτώματα αποτελούν μόνιμη κατάσταση.
  • Το 15% των ερωτηθέντων έκαναν λόγο για αβεβαιότητα και φόβο.
  • Πολλοί ανέφεραν την οργή και την απογοήτευση ως κυρίαρχα συναισθήματα
  • Ένας στους δέκα δήλωσε πως «η ζωή του δεν έχει νόημα».

Και η εφημερίδα αναφέρει παρακάτω: «Και μέσα σε αυτό το κλίμα της απελπισίας πολλοί άνθρωποι είναι επιρρεπείς στις υποσχέσεις, όπως αυτές του αυτοαποκαλούμενου σωτήρα Αρτέμη Σώρρα».

Σε αυτή την επιβαρυμένη κατάσταση, που σίγουρα τη βιώνουμε «τελικά όλοι», υπάρχει μία και μόνο θεραπεία: να σταματήσουμε τις «αναθέσεις» σε όσους εμφανίζονται ως «σωτήρες». Να πάρουμε εμείς οι ίδιοι την τύχη στα χέρια μας και να γίνουμε επιτέλους ενεργοί πολίτες. Και μέσα από καινούριες διαδικασίες και πολιτικά υποκείμενα να εφαρμόσουμε λύσεις, για εμάς, με εμάς.

Διαφορετικά τα αδιέξοδα θα συνεχιστούν. Και ένα είναι σίγουρο. Η κρίση δεν επηρεάζει μόνο την τσέπη μας. Κάνει πολύ κακό και στην υγεία μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου