Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017

Γ.Γ. ΕΣΠΑ: Επενδύουμε στην Έρευνα και την Καινοτομία για να ωθηθεί η Οικονομία σε Προϊόντα και Υπηρεσίες Υψηλής Προστιθέμενης ΑξίαςΟ Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κορκολής βρέθηκε την προηγούμενη Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017 στα Γιάννενα, ως Κεντρικός Ομιλητής στην Ημερίδα που διοργάνωσε εκεί το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου, με θέμα «Νεανική Επιχειρηματικότητα – Ερευνητικές Συνέργειες στη Μακροπεριφέρεια Ιονίου και Αδριατικής». 


Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αυτά που επισήμανε εκεί, ως προς τη διπλή πρόκληση που αντιμετωπίζει το Υπουργείο Οικονομίας, για την άμεση ανάγκη ενίσχυσης της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας.

Για το σκοπό αυτό, σημείωσε: «Η στρατηγική μας στηρίζεται στη σύζευξη μίας δυναμικής και εξωστρεφούς μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με το υψηλά μορφωμένο και καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η χώρα. Επενδύουμε στην έρευνα και την καινοτομία και στη σύνδεση τους με την παραγωγή και τις επιχειρήσεις ώστε να ωθηθεί η οικονομία σε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας. Στην ίδια κατεύθυνση, ενισχύουμε τις συνεργασίες και τις συνέργειες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να αναπτύξουν ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίες και οικονομίες κλίμακας ικανές να σταθούν στο ανταγωνιστικό διεθνές πλαίσιο.»
Παράλληλα, τα χρηματοδοτικά εργαλεία στρέφονται προς την κατεύθυνση της συνεργατικότητας.
Έτσι, η σύνδεση έρευνας και καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με τη διάθεση περίπου 1 δις € για αυτό. Υπάρχει πλέον κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων που βασίζονται στην καινοτομία και μπορούν να απασχολήσουν το ανθρώπινο δυναμικό με υψηλή εξειδίκευση.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν με εισηγήσεις εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του ΤΕΙ Ηπείρου, τοπικών φορέων και Πανεπιστημίων της Ιταλίας και της Αλβανίας.
Η ημερίδα εντάσσεται στις παράλληλες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του 2ου Φόρουμ για τη Στρατηγική της Ε.Ε. για τη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR). Το Φόρουμ θα λάβει χώρα στα Ιωάννινα αύριο και μεθαύριο, 11 και 12 Μαΐου 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου