Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017

Έρευνα της DELOITTE: Έντονο το Κλίμα Αβεβαιότητας στην Ελλάδα για το μέλλον των ΕπιχειρήσεωνΈντονος ο προβληματισμός για την επόμενη μέρα της οικονομίας και της αγοράς στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους Οικονομικούς Διευθυντές επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Ευρωπαϊκής Έρευνας CFO της Deloitte για το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.580 Οικονομικοί Διευθυντές (CFOs) από 19 Ευρωπαϊκές Χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Η ανασφάλεια για το μέλλον της οικονομίας στη χώρα παραμένει κυρίαρχο ζήτημα, με τον μέσο όρο των απαντήσεων να εκφράζει την απαισιοδοξία που υπάρχει αναφορικά με τις οικονομικές προοπτικές των εταιρειών στην Ελλάδα, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Στην ερώτηση «Πώς θα χαρακτηρίζατε τα επίπεδα της οικονομικής αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις», 82% των ερωτηθέντων από την ελληνική αγορά απάντησε «εξαιρετικά υψηλά», ενώ αναφορικά με το αν η τρέχουσα περίοδος είναι κατάλληλη ώστε να πάρει μία εταιρεία επιχειρηματικά ρίσκα, 82% των CFOs απάντησε αρνητικά. Παράλληλα, το 80% των CFOs στην Ελλάδα υποστηρίζει την υιοθέτηση κοινών οικονομικών και πολιτικών πρακτικών στην ΕΕ.
Και ενώ η πλειοψηφία των οικονομικών διευθυντικών στελεχών στην Ελλάδα εκφράζει ανησυχία για το μέλλον, την ίδια στιγμή:
·         61% των ερωτηθέντων αναφορικά με το κλίμα της αγοράς στη χώρα μας απάντησαν πως προβλέπουν αύξηση εσόδων για τις εταιρείες τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες, και
·         34% προβλέπει αύξηση των προσλήψεων, έναντι μόλις 18% που προβλέπει μείωση.
Σε ό,τι αφορά τις στρατηγικές προτεραιότητές τους για τον επόμενο χρόνο, ο έλεγχος του κόστους, η ευρύτερη ανάπτυξη του οργανισμού και η εισαγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών στην αγορά παραμένουν στην κορυφή των προτιμήσεων, ενώ η μείωση του λειτουργικού κόστους και η επέκταση σε νέες αγορές ακολουθούν.
Αναφορά γίνεται, επίσης, στους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες, με τους ερωτηθέντες CFOs να θεωρούν πως η προοπτική της οικονομίας, οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η μείωση της ζήτησης, και τέλος η έλλειψη κεφαλαίων, μπορούν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας.
Τέλος, σε σχέση με το ενδεχόμενο εξόδου κάποιας χώρας από την ΕΕ, 29% των «Ελλήνων» CFOs θεωρεί μία τέτοια εξέλιξη πιθανή, σε σύγκριση με το 33% του συνόλου των Ευρωπαίων CFOs που θεωρεί πιθανό το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου