Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου 2017

Ακαδημία Αθηνών : Άσχημα τα μαντάτα για το Κλίμα της ΕλλάδαςΟι νέες εκτιμήσεις της μελέτης της Ακαδημίας Αθηνών και της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, οι επιπτώσεις των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων θα οδηγήσουν σε μια επιπλέον άνοδο της θερμοκρασίας στην Ελλάδα. Η αύξηση αυτή θα είναι εμφανέστερη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και φαίνεται να υπερβαίνει τους τρεις (3) βαθμούς Κελσίου, πιο ψηλά δηλαδή από τους ετήσιους στόχους της Διάσκεψης του Παρισιού, το 2015.  Αυτές τις εκτιμήσεις παρουσίασε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ακαδημαϊκός και ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Ζερεφός, σε ομιλία του σε πρόσφατη εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα τις περιβαλλοντικές και οικονομικές συνέπειες από την ανθρωπογενή παρέμβαση στην κλιματική αλλαγή.Και δεν είναι μόνο η θερμοκρασιακή μεταβολή: Ανέφερε, ακόμα, ότι η ήδη παρατηρούμενη μείωση των βροχοπτώσεων του περασμένου αιώνα στη δυτική Ελλάδα, αναμένεται ότι θα συνεχισθεί και στον 21ο αιώνα, με συνέπεια στο τέλος του τρέχοντος αιώνα οι βροχοπτώσεις αναμένεται να έχουν μειωθεί περισσότερο από 15% στη δυτική Ελλάδα.

Και επιπλέον: ότι πιο ανησυχητική είναι η αύξηση στη συχνότητα της εμφάνισης ακραίων καιρικών καταστάσεων, που έχουν σημαντικές επιπτώσεις, όχι μόνο στην αυξημένη πιθανότητα δασικών πυρκαγιών, αλλά επίσης στην αγροτική παραγωγή.
Ακόμα: εκτίμησε ότι ορισμένες παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας μας θα γίνουν ακόμη πιο ευάλωτες λόγω της διείσδυσης υφάλμυρου ύδατος, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
Αλλάζει το κλίμα, αλλάζουν πάρα πολλά προς το χειρότερο, επομένως. Πόσο ακόμα θα αφήσουμε να συνεχίζεται αυτό το φαινόμενο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου