Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2017

Πρόσκληση - Παρουσίαση της Σύμπραξης «Εργαστήρι Συμμετοχικού Σχεδιασμού με βάση τα Κοινά»Σας προσκαλούμε στην πρώτη δημόσια παρουσίαση της Σύμπραξης «Εργαστήρι  Συμμετοχικού  Σχεδιασμού  με βάση τα Κοινά», αυτό το Σάββατο, 9 Δεκέμβρη 2017, στα πλαίσια της ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ. Σας περιμένουμε στο χώρο Χίμαιρες, Πυθοδώρου 6 και Κωνσταντινουπόλεως, κοντά στο Σταθμό Μετρό Μεταξουργείο, στην Αθήνα, 4:30-9 μμ, για να γνωριστούμε από κοντά, να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε και να σχεδιάσουμε από κοινού.


Δυο λόγια για το Εγχείρημα αυτό:


Η Σύμπραξη «Εργαστήρι  Συμμετοχικού  Σχεδιασμού  με βάση τα Κοινά» είναι η εξέλιξη της συζήτησης και των προβληματισμών που αναπτύχθηκαν με αφορμή το Φεστιβάλ των Κοινών (ΑΣΚΤ, 6-8 Οκτώβρη 2017).  Ιδιαίτερα, μέσα από το Εργαστήρι Μάθησης «Με αφορμή το Κουκάκι: Σχεδιάζουμε με τα Κοινά - Μεθοδολογία, Στρατηγικές και Τακτικές» (6/10/2017) και το στρογγυλό τραπέζι «Ένα Συνεταιριστικό Πάρκο στο Ελληνικό» (7/10/2017).

Το Εργαστήρι δεν ήταν στα αρχικά πλάνα των διοργανωτών των δύο εκδηλώσεων, αλλά ήταν το αποτέλεσμα της εξέλιξης και του ενδιαφέροντος που αναδείχθηκε.

Για το σκοπό αυτό –και το διάστημα που μεσολάβησε- έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις, επικοινωνίες, συζητήσεις, αναζητήσεις, προβληματισμοί, για την ανάγκη άμεσης ανάδειξης της δυναμικής των Κοινών όχι απλά σαν την «ασπιρίνη» της ιδιαίτερα σοβαρής διαρθρωτικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας και οι κοινωνίες της, όχι σαν ένα δευτερεύουσας σημασίας εργαλείο της «Οικονομίας των Φτωχών», έτσι όπως συνηθίζει να τον αντιμετωπίζει σήμερα ο Κεντρικός Σχεδιασμός, αλλά σαν βασικό εργαλείο διατύπωσης ενός στρατηγικού σχεδίου εξόδου από την κρίση και ανάπτυξης των κοινωνιών.

Η Σύμπραξη θα επιδιώξει τη διαμόρφωση των εργαλείων, των δομών και των διαδικασιών αυτών, που θα μπορέσουν να διατυπώσουν σχέδια από τα Κάτω, διαμορφώνοντας τόσο ένα μεθοδολογικό πλαίσιο, όσο και πρακτικές υλοποίησης της μεθοδολογίας αυτής, εξειδικεύοντας την πρόταση των Κοινών σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, στην Ελλάδα της κρίσης.

Είναι εφικτή μία άλλη Πρόταση που να προέρχεται από τα Κάτω; Εμείς πιστεύουμε ότι είναι. Τη θεωρούμε και εφικτή και βιώσιμη. Οι μόνες σίγουρα ανέφικτες επιλογές είναι αυτές που συνεχίζουν τις αποτυχημένες πρακτικές και στρατηγικές του παρελθόντος. Και θα προσπαθήσουμε να διαρθρώσουμε τη δική μας πρόταση, ξεκινώντας από το Κουκάκι και το Ελληνικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου