Τρίτη, 2 Ιανουαρίου 2018

Μέχρι 14/1/2018: η Δημόσια διαβούλευση για τη Europeana, την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Πλατφόρμα για την Πολιτιστική ΚληρονομιάΔημόσια διαβούλευση για την αξιολόγηση της Europeana και για τη μελλοντική της ανάπτυξη διενεργεί, αυτή τη περίοδο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι οργανισμοί και οι πολίτες που ενδιαφέρονται να διατυπώσουν τη γνώμη τους, να μεταφέρουν  την επαγγελματική τους εμπειρία και να εκφράσουν τις προσδοκίες τους σχετικά με την μέχρι τώρα πορεία και το μέλλον της Europeana, της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Πλατφόρμας για την πολιτιστική κληρονομιά, καλούνται να λάβουν μέρος στη διαβούλευση και να συμπληρώσουν το σχετικό ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2018.
Η διαδικτυακή πύλη της EUROPEANA εγκαινιάστηκε το 2008, υποδέχεται περισσότερους από 700,000 μοναδικούς επισκέπτες κάθε μήνα και λειτουργεί πέρα από χωρικά και θεματικά σύνορα. Βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχεία, οπτικοακουστικές συλλογές, πανεπιστήμια, κέντρα τεκμηρίωσης, γκαλερί, όλων των ειδών αλλά και κάτοχοι πολιτιστικού περιεχομένου, απ’ όλα τα σημεία της Ευρώπης – και πέρα από αυτήν – δουλεύουν μαζί με έναν κοινό στόχο: να συγκεντρώσουν έναν τεράστιο όγκο διαλειτουργικού περιεχομένου, να τον οργανώσουν και να τον διαμοιράσουν.


Στο πλαίσιο της λειτουργίας της, η Europeana, μέσα από τις ψηφιακές συλλογές που διαθέτει στο κοινό, ανοίγει νέους δρόμους εξερεύνησης του ευρωπαϊκού πολιτιστικού πλούτου. Αυτή τη στιγμή στις βάσεις δεδομένων της Europeana φιλοξενούνται περισσότερα από 53 εκατομμύρια τεκμήρια. Ψηφιοποιημένα βιβλία, χάρτες, χειρόγραφα, πίνακες, εφημερίδες, φωτογραφίες, κινηματογραφικά αποσπάσματα, ηχητικές εγγραφές και τρισδιάστατα αντικείμενα προερχόμενα από 3.700 πολιτιστικούς φορείς, περιμένουν ένα συνεχώς διευρυνόμενο κοινό να τα ανακαλύψει και να επαναχρησιμοποιήσει ποικιλοτρόπως.

Μέσα από θεματικά αποθετήρια οι φίλοι των ΤΕΧΝΩΝ, της ΜΟΥΣΙΚΗΣ, του ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ και της ΜΟΔΑΣ, οι λάτρεις της ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ, οι δημοσιογράφοι και οι ερευνητές που ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν για θέματα όπως η ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ, αλλά και οι εκπαιδευτικοί  ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, μπορούν να ξετυλίξουν το κουβάρι του ευρωπαϊκού πολιτισμού, να αναζητήσουν κάτι συγκεκριμένο που τους ενδιαφέρει και εφόσον το εντοπίσουν, να το χρησιμοποιήσουν είτε για δουλειά, είτε για να μάθουν είτε απλά για να διασκεδάσουν.
Καθημερινά, νέες συλλογές και ψηφιακοί θησαυροί προστίθενται στην ευρωπαϊκή ψηφιακή βιβλιοθήκη Europeana, ενώ καταβάλλονται συστηματικές προσπάθειες να γίνει αυτό το σημαντικό υλικό της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, πιο προσιτό και ελκυστικό για τον χρήστη, μέσω σύγχρονων διαδικτυακών εφαρμογών αλλά και μέσω θεματικής ομαδοποίησης του υλικού σε ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ.

Με αφορμή τη θέσπιση του 2018 ως Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διενεργεί τη συγκεκριμένη διαβούλευση σε δημόσιο επίπεδο, με σκοπό να καταστήσει την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης – μέσω της Europeana – πιο προσιτή και εύκολα προσβάσιμη στον Ευρωπαίο πολίτη, ώστε να την επαναχρησιμοποιήσει είτε για λόγους επαγγελματικούς, είτε για λόγους διασκέδασης.

Όσοι εργάζονται σε φορείς που ανήκουν στο ευρύτερο πολιτιστικό οικοσύστημα της Ευρώπης αλλά και όσοι ενδιαφέρονται για το μέλλον της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς μας, μπορούν να λάβουν μέρος στον διάλογο που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αξιολόγηση και τη μελλοντική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης «Europeana», συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο το οποίο είναι διαθέσιμο ΕΔΩ. Το ερωτηματολόγιο, το οποίο είναι ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, έχει διάφορα τμήματα, τόσο για το ευρύ κοινό όσο και για τους επαγγελματίες των χώρων που δραστηριοποιείται η Europeana (πολιτιστικοί φορείς, εκπαίδευση, έρευνα, δημιουργικός τομέας), με ερωτήσεις ανάλογα με το προφίλ και την εμπειρία του κάθε συμμετέχοντα.

Η δημόσια διαβούλευση θα βοηθήσει στην πληρέστερη καταγραφή, μέσω μιας ανεξάρτητης αξιολόγησης, του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιείται σήμερα η Europeana από τους χρήστες, αλλά και πώς μπορεί να βελτιωθεί, ώστε να είναι περισσότερο προσβάσιμη για τον καθένα. Τα αποτελέσματα των απαντήσεων θα δημοσιοποιηθούν λίγο μετά το τέλος της περιόδου διαβούλευσης.


Πηγή: ΕΚΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου