Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου 2018

PNOE: θετική πρακτική για την ανάπτυξη των Παραγωγικών Τομέων στην ΕλλάδαΤην ίδια στιγμή που οι Έλληνες Επιστήμονες εγκαταλείπουν και αναζητούσαν την επαγγελματική τους ύπαρξη εκτός χώρας, δύο νέοι τόλμησαν την αντίθετη πορεία: επέστρεψαν από τις ΗΠΑ, δούλεψαν συστηματικά και ομαδικά και τα κατάφεραν στον τομέα της υψηλής ιατρικής τεχνολογίας, δημιουργώντας ένα καινοτόμο προϊόν που ήδη κατακτά τις Διεθνείς Αγορές.


Η είδηση έφτασε και σε μένα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που συναντήσαμε τους νέους αυτούς επιστήμονες, στα γραφεία της θερμοκοιτίδας mbriyo στην Αθήνα. Τα ονόματά τους Παναγιώτης Παπαδιαμάντης και Απόστολος Ατσαλάκης, μόλις πριν λίγα χρόνια απόφοιτοι και οι δύο του ΕΜΠ, ιδρυτές της PNOE, μιας ελληνικής εταιρίας ευρωπαϊκού βραχίονα της Endo Medical που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ από τα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Η PNOE σχεδίασε και κατασκεύασε την πρώτη χαμηλού κόστους φορητή συσκευή ανάλυσης της ανθρώπινης αναπνοής η οποία είναι σε θέση να αξιολογήσει την καρδιοαναπνευστική, μυϊκή και μεταβολική κατάσταση ενός ατόμου.
Η καινοτόμα αυτή συσκευή έχει δύο βασικές εφαρμογές:
-        Διάγνωση καρδιοαναπνευστικών νοσημάτων
-        Βελτιστοποίηση του προπονητικού προγράμματος και της διατροφής αθλητών
Η επιλογή του δεν ήταν τυχαία, αλλά βασίστηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, σε σχέση ακόμη και με την Σίλικον Βάλεϊ, πλεονεκτήματα που τους έκαναν να γυρίσουν πίσω, για να δικαιωθεί τελικά η απόφασή τους: «Η σχέση ποιότητας και κόστους για την ανάπτυξη μιας ιδέας σε πράξη στην Ελλάδα στον τομέα της τεχνολογίας- και όχι μόνον-είναι ασύγκριτα το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της πατρίδας μας επισημαίνουν. Στην Ελλάδα παρά το brain drain υπάρχει ακόμη πολύ ικανό ανθρώπινο δυναμικό, πραγματικά ταλέντα στον τομέα τους που μπορεί να συγκροτήσουν μια ομάδα που απαιτείται για να γίνει μια ιδέα, «επιχειρείν», προϊόν που θα διατεθεί στη διεθνή αγορά», επισημαίνουν οι ίδιοι στην πηγή.
«Ταυτόχρονα υπάρχουν και οι κατάλληλες υποδομές, όπως για παράδειγμα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών που επιτρέπουν στην ομάδες να διατηρούν ταχεία επικοινωνία, πρόσβαση με όλο τον κόσμο, τις αγορές που στοχεύουν και φυσικά και τους ανθρώπους της ομάδας, που συνεργάζονται και βρίσκονται σε κάθε γωνία του πλανήτη».
«Γυρίσαμε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2016, από Σαν Φρανσίσκο, έχοντας μόλις ένα αρχικό πρωτότυπο της συσκευής που θέλαμε να κατασκευάσουμε. Μέσα ένα χρόνο συγκροτήσαμε την ομάδα μας από δέκα άτομα, προχωρήσαμε στην υλοποίηση της ιδέας και σήμερα είμαστε έτοιμοι πλέον για την εμπορική προώθηση τους προϊόντος στις διεθνείς αγορές.
Στο Silicon Valley αυτό θα απαιτούσε πολύ παραπάνω χρόνο και πολλαπλάσιο ίσως και απαγορευτικό κόστος», τονίζουν ο Παναγιώτης και ο Απόστολος που όμως μας αναφέρουν γνωρίζονται από την ηλικία των 6 ετών.

Πως ξεκίνησε και που βρίσκεται σήμερα η PNOE
H αρχική ιδέα ήταν του Απόστολου και ξεκίνησε στη διάρκεια των σπουδών του στο Πανεπιστήμιο του Cambridge της Μεγάλης Βρετανίας, όπου φτιάχτηκε και το πρώτο πρωτότυπο της συσκευής.
Στις αρχές του 2016 προχώρησαν με τον Πάνο, που σπούδαζε τότε στο Stanford στις ΗΠΑ να ιδρύσουν την εταιρία στο Silicon Valley, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση 3.000.000 δολαρίων από διεθνείς επενδυτές που εμπιστεύθηκαν τις προοπτικές τους εγχειρήματος τους. Η υλοποίηση της ιδέας σε πράξη ξεκίνησε στο San Francisco, αλλά η απόφαση για επιστροφή στην πατρίδα δεν άργησε να έρθει, για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.
Σήμερα: η PNOE έχει ήδη ξεκινήσει τις συνεργασίες της με διεθνή νοσοκομεία αλλά και με μεγάλες αλυσίδες γυμναστηρίων στην Ελλάδα. Ειδικότερα, αναφορικά με την αξιοποίηση των ιατρικών εφαρμογών της συσκευής, υπάρχει ήδη συνεργασία με το Mount Sinai Hospital, στη Νέα Υόρκη, όπου χρησιμοποιείται η συσκευή στην κλινική παχυσαρκίας. Σύντομα και το Mount Sinai Hospital θα χρησιμοποιήσει τη συσκευή σε διάφορες ιατρικές μελέτες που θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες. Οι συνεργασίες καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα ειδικοτήτων στους τομείς της κλινικής διατροφολογίας, της αναπνευστικής και καρδιοαγγειακής λειτουργίας, της μηχανολογίας, της ηλεκτρολογίας, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του βιομηχανικού σχεδιασμού.
Στα σχέδια της εταιρίας είναι η επέκταση της με νέο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και η αναζήτηση νέας χρηματοδότηση για την υλοποίηση των σχεδίων προκειμένου να επεκταθούν περαιτέρω στις διεθνείς αγορές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου