Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2018

Υπουργείο Οικονομίας: η στοχευμένη ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων αποτελεί βασική προτεραιότητα στον νέο Στρατηγικό ΣχεδιασμόΓια πρώτη φορά η χώρα διαθέτει μία ολοκληρωμένη αναπτυξιακή στρατηγική που επικεντρώνει στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ), σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, σε ομιλία του στη 2η Διεθνή Συνάντηση της Αθήνας για τις ΜμΕ που διοργανώνει η ΓΣΕΒΕΕ. Η στρατηγική αυτή προτάσσει την τεχνολογική αναβάθμιση και τη βελτίωση της εξωστρέφειάς τους, αλλά και τη δημιουργία συνεργειών και ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας μεταξύ τους, ώστε να μπορούν να σταθούν στον διεθνή ανταγωνισμό.Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε αναλυτικά:

-        στις ενέργειες του υπουργείου Οικονομίας για τη χρηματοδότηση των ΜμΕ,
-        τα εξειδικευμένα προγράμματα από το νέο ΕΣΠΑ,
-        τον νέο αναπτυξιακό νόμο που για πρώτη φορά, όπως σημείωσε, είναι προσανατολισμένος στη Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα,
-        στις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που έφεραν πρόσθετους πόρους στην ελληνική οικονομία, ύψους 2 δισ. ευρώ, μόνο για το 2017, με τη μερίδα του λέοντος να κατευθύνεται στις ΜμΕ.
Ο αναπληρωτής υπουργός έκανε ειδική αναφορά στα νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία που δημιούργησε το υπουργείο για τη στοχευμένη ενίσχυση διαφορετικών κλάδων της οικονομίας, που συνδυάζουν πόρους από όλες τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές πηγές και κινητοποιούν σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια. Εργαλεία, όπως το Ταμείο Επιχειρηματικότητας για την οριζόντια χρηματοδότηση των ΜΜΕ, παραδοσιακών και νέων, αλλά και το καινοτόμο Ταμείο Συνεπενδύσεων (EquiFund) που θα ενισχύσει, με κεφάλαια και τεχνογνωσία, νεοφυείς επιχειρήσεις σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής τους.
Τέλος, ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε στην κρίσιμη συζήτηση που διεξάγεται αυτήν την περίοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατανομή του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού την επόμενη Προγραμματική Περίοδο.  Στις προσπάθειες που καταβάλλει το υπουργείο Οικονομίας ώστε να ενισχυθούν οι πολιτικές για τη στήριξη των ΜμΕ σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να πλαισιωθούν με περισσότερους πόρους. Με αυτές τις θέσεις -επισήμανε- θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, την ερχόμενη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου