Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018

Δωρεάν WIFI στα Δημόσια Σημεία των Δήμων χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκοί Επιτροπή


Πρόσκληση στους Δήμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να εκκινήσουν τις διαδικασίες και να επωφεληθούν από τη χρηματοδότηση της ΕΕ για τη δημιουργία Δημόσιων Σημείων Δωρεάν Ασύρματης Πρόσβασης στο Διαδίκτυο απηύθυνε την προηγούμενη βδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο σχεδιασμός αυτός αποτελεί την υλοποίηση της εξαγγελίας του προέδρου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο 2016 για «δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο στα κυριότερα κέντρα της δημόσιας ζωής». Και για το σκοπό αυτό, η Επιτροπή εγκαινίασε τη Δικτυακή Πύλη WiFi4EU.

 

Το άμεσο χρονικό διάστημα, οι ενδιαφερόμενοι Ευρωπαϊκοί Δήμοι θα πρέπει να καταχωρίσουν τα στοιχεία τους ενόψει της Πρώτης Πρόσκλησης Υποβολής Σχεδίων στα μέσα Μαΐου, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν τη σχετική χρηματοδότηση της ΕΕ.Οι Δήμοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα Κουπόνια WiFi4EU για την αγορά και την εγκατάσταση εξοπλισμού Wi-Fi στα Κέντρα της Τοπικής Δημόσιας Ζωής τα οποία έχουν επιλέξει. Το κόστος συντήρησης του Δικτύου θα πρέπει να καλυφθεί, στη συνέχεια, από τον Δήμο.
«Η Πρωτοβουλία WiFi4EU θα προσφέρει σε χιλιάδες Ευρωπαίους δωρεάν πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους σε όλη την ΕΕ. Χάρη στο πρόγραμμα WiFi4EU, οι Τοπικές Κοινότητες θα έχουν τη δυνατότητα να φέρουν τη συνδεσιμότητα πιο κοντά στους Πολίτες, οι οποίοι θα μπορέσουν να επωφεληθούν πλήρως από τις απεριόριστες δυνατότητες της ψηφιοποίησης. Πρόκειται για ένα συγκεκριμένο βήμα προς την υλοποίηση της Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς», δήλωσε σχετικά η Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκαμπριέλ.
Πρόκειται να διατεθούν 120 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ μέχρι το 2020 σε 8.000 Δήμους, σε όλα τα Κράτη-Μέλη, καθώς και στη Νορβηγία και την Ισλανδία. Τα χρηματοδοτούμενα από την πρωτοβουλία WiFi4EU δίκτυα θα είναι δωρεάν, απαλλαγμένα από διαφημίσεις και δεν θα συλλέγουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Χρηματοδότηση θα παρασχεθεί μόνο σε δίκτυα που δεν επικαλύπτουν ιδιωτική ή δημόσια δωρεάν παροχή πρόσβασης που ήδη υπάρχει και έχει παρόμοια ποιότητα στον ίδιο δημόσιο χώρο.

Τα Βήματα για την Υποβολή Αίτησης για Κουπόνι WiFi4EU είναι τα ακόλουθα:
1.      Στάδιο Εγγραφής: Από τις 20 Μαρτίου 2018 οι Δήμοι θα πρέπει να εγγραφούν στην πύλη WiFi4EU.
2.      Στάδιο Αίτησης: η Πρώτη Πρόσκληση θα δημοσιευτεί στα μέσα Μαΐου του 2018 και οι εγγεγραμμένοι Δήμοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για την πρώτη παρτίδα 1 000 Κουπονιών WiFi4EU (αξίας 15.000 ευρώ το καθένα). Τα κουπόνια θα διανεμηθούν κατά σειρά εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
3.      Στάδιο Κατανομής: διασφαλίζοντας γεωγραφική ισορροπία, η Επιτροπή θα ανακοινώσει τους 1.000 Δήμους που θα λάβουν χρηματοδότηση μέσω της Πρώτης Πρόσκλησης. Κάθε συμμετέχουσα χώρα θα λάβει τουλάχιστον 15 Κουπόνια.

Να σημειωθεί ότι τα επόμενα 2 έτη, θα δημοσιευτούν 4 ακόμη Προσκλήσεις WiFi4EU.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου