Τρίτη, 5 Ιουνίου 2018

MARKIT: Συνεχίστηκε τον Μάιο η ανάκαμψη του Ελληνικού Μεταποιητικού Τομέα


Η Ελληνική Βιομηχανική Δραστηριότητα ενισχύθηκε με ταχύτερο ρυθμό εντός του περασμένου Μαΐου, παρουσιάζοντας ιδιαίτερη αύξηση σε (α) Νέες Παραγγελίες και (β) Προσλήψεις Εργατικού Δυναμικού. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα της HIS MARKIT, που δημοσιεύτηκε χτες, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο REUTERS. Επιπλέον, οι Ρυθμοί Ανάπτυξης καθενός από αυτούς τους Δείκτες επιταχύνθηκαν σε σύγκριση με τον Απρίλιο.


Παράλληλα, φαίνεται να ενισχύθηκαν και οι Πληθωριστικές Πιέσεις, καθώς το υψηλότερο κόστος πρώτων υλών αρκετές φορές μετακυλήθηκε στους πελάτες, με αύξηση των τιμών πώλησης των προϊόντων.


Συγκεκριμένα, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον Τομέα Μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing ManagersIndexPMI), ένας σύνθετος Δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της Μεταποιητικής Οικονομίας, αυξήθηκε τον Μάιο στην τιμή των 54,2 μονάδων, έναντι 52,9 μονάδων του Απριλίου (+1,3 μονάδες ή 2,5%).

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Επιχειρηματικές Συνθήκες βελτιώνονται πλέον κάθε μήνα σε όλη τη διάρκεια του τελευταίου έτους, ενώ η βελτίωση της υγείας του Τομέα τον μήνα που πέρασε ήταν σημαντικότερη από αυτήν που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα.

Κατ’ αναλογία με την εικόνα που παρουσιάζει ο δείκτης PMI, η παραγωγή στον μεταποιητικό τομέα αυξάνεται συνεχώς κατά τη διάρκεια των 12 τελευταίων μηνών. Η αύξηση που καταγράφηκε τον Μάιο ήταν σημαντική, με αύξηση της παραγωγής σε αντιστοιχία με τα υψηλότερα επίπεδα νέων παραγγελιών.

Το σύνολο των νέων εργασιών αυξήθηκε με ταχύτερους ρυθμούς τον Μάιο, καθώς και οι νέες παραγγελίες εξαγωγών που κατέγραψαν υψηλό τριών μηνών.

Οι εταιρείες αντέδρασαν στις υψηλότερες απαιτήσεις παραγωγής προσλαμβάνοντας επιπλέον προσωπικό τον Μάιο. Ο Ρυθμός Δημιουργίας Θέσεων Εργασίας ήταν λίγο χαμηλότερος από την υψηλή τιμή-ρεκόρ του Μαρτίου. Η βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών έδωσε τη δυνατότητα στους Μεταποιητές να μειώσουν τον όγκο αδιεκπεραίωτων εργασιών, παρά τη σημαντική αύξηση των νέων παραγγελιών. Τα επίπεδα ανεκτέλεστων εργασιών μειώθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα.

Πέρα από την πρόσληψη νέου προσωπικού, οι Δραστηριότητες υποστήριξαν επίσης την ανάπτυξη της Παραγωγής αυξάνοντας την αγοραστική τους δραστηριότητα. Επιπλέον, ο Ρυθμός Ανάπτυξης επιταχύνθηκε.

Επιπλέον ενδείξεις πίεσης παρουσιάστηκαν και στην αλυσίδα εφοδιασμού, εξαιτίας της αυξημένης Ζήτησης Εισροών ενώ ο Χρόνος Παράδοσης Προμηθειών επιμηκύνθηκε σημαντικά και με ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι Πληθωριστικές Πιέσεις εντάθηκαν τον Μάιο. Τόσο το κόστος εισροών όσο και οι τιμές εκροών αυξήθηκαν με εντονότερο ρυθμό σε σύγκριση με τον Απρίλιο. Η αύξηση των τιμών εισροών ήταν η ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο, καθώς αναφέρθηκε υψηλότερο Κόστος Πρώτων Υλών όπως του Πετρελαίου και των Μετάλλων. Σημειώνεται ότι ο ρυθμός αύξησης των τιμών εκροών ήταν ο δριμύτερος που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο του 2008.

Τα Αποθέματα Προμηθειών αυξήθηκαν για πέμπτο συνεχή μήνα κατά τη διάρκεια του Μαΐου. Αντίθετα, τα Αποθέματα Τελικών Προϊόντων μειώθηκαν για πρώτη φορά σε τρεις μήνες.

Τα επίπεδα αισιοδοξίας στον Ελληνικό Μεταποιητικό Τομέα παρέμειναν υψηλά, παρότι εξασθένησαν από το υψηλό ρεκόρ του Απριλίου. Ποσοστό μεγαλύτερο του 45% των ερωτηθέντων στην έρευνα προέβλεψε αύξηση της παραγωγής μέσα στο επόμενο έτος, γεγονός το οποίο συνδέθηκε με τις προβλέψεις για βελτίωση των οικονομικών συνθηκών και υψηλότερα επίπεδα νέων παραγγελιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου