Τρίτη, 31 Ιουλίου 2018

«Αποσύρθηκαν» οι «Γαλάζιες Σημαίες» από 38 Ελληνικές Ακτές


Αφαιρέθηκαν οι «Γαλάζιες Σημαίες» από 38 Ελληνικές Ακτές. Πρόκειται για μέχρι  πρότινος, βραβευμένες ακτές από το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζια Σημαία», οι οποίες αποσύρθηκαν από τον Εθνικό και Διεθνή Κατάλογο του 2018. Έχασαν το βραβείο, καθώς δεν πληρούσαν τα αυστηρά κριτήρια του Προγράμματος, όπως διαπιστώθηκε από τις σχετικές αξιολογήσεις.


Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος, οι αξιολογητές της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και διεθνείς αξιολογητές, οι οποίοι έκαναν απροειδοποίητες επισκέψεις, διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις στην επιβεβλημένη τήρηση των κριτηρίων.


Συγκεκριμένα, οι ελλείψεις αφορούσαν στα:

-        Παροχή Υπηρεσιών προς Λουόμενους και Επισκέπτες
-        Καθαριότητα
-        Ορθή Πληροφόρηση
-        Ασφάλεια Λουομένων και Επισκεπτών
-        Δράσεις Προστασίας Περιβάλλοντος Ακτής και Παράκτιου Χώρου

Βάσει των κριτηρίων του Προγράμματος, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής αποφάσισαν, όπως προβλέπεται, να αφαιρέσουν τις βραβεύσεις, ώστε να διαφυλάξουν το κύρος και την αξιοπιστία του θεσμού.

Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η βράβευση αφορά την προηγούμενη και όχι την τρέχουσα χρονιά, επομένως αν οι επαναληπτικές αξιολογήσεις που θα γίνουν σε αυτές τις ακτές δεν δείξουν πλήρη αντιμετώπιση των προβλημάτων πριν το τέλος της κολυμβητικής περιόδου, οι συγκεκριμένες ακτές δεν μπορούν να είναι υποψήφιες για βράβευση το 2019.

Οι 38 Ακτές, οι οποίες αποσύρονται είναι, κατά Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) και Δήμο, οι ακόλουθες:

-        ΠΕ Αχαΐας - Δήμος Αιγιαλείας:  Ακτές Διγελιώτικα, Πούντα και Ελαιώνας
-        ΠΕ Θεσσαλονίκης - Δήμος Θερμαϊκού: Ακτή Νέοι Επιβάτες και Ποταμός
-        ΠΕ Ζακύνθου - Δήμος Ζακύνθου: Ακτές Αλυκανάς, Αλυκές, Αμμούδι, Άμπουλα Τραγάκι, Άμπουλα Ψαρού, Αργάσι, Αρκαδιανού-Κούκλα, Γάιδαρος, Γέρακας, Δημοτική Ακτή Κρυονερίου-Πλαζ ΕΟΤ, Καλαμάκι 1, Καλαμάκι 2-Λούρος, Κατραγάκι/Eleon Grand Resort, Λαγανάς/Zante, Λίμνη Κεριού, Μπανάνα, Μπούκα και Τσιλιβή
-        ΠΕ Θήρας - Δήμος Θήρας: Ακτές Αγ. Γεώργιος, Καμάρι 1, Καμάρι 2, Περίβολος, Περίσσα και  Άβυθος
-        ΠΕ Κεφαλονιάς - Δήμος Κεφαλονιάς: Ακτές Άμμες, Αντίσαμος, Λουρδάς, Μύρτος, Πλατύς Γιαλός, Σκάλα
-        ΠΕ Λασιθίου - Δήμος Αγίου Νικολάου: Ακτή Χιόνα
-        ΠΕ Φθιώτιδας - Δήμος Λοκρών: Ακτές Λιβρίχιο και Σουβάλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου