Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018

ΚΡΗΤΗ: “Σημείο Κλειδί” για τις επιπτώσεις των Κλιματικών Αλλαγών στις Παραγωγικές Δραστηριότητες.


H Κρήτη είναι ένα από τα νησιά της Ευρώπης που θα αναλυθούν οι επιπτώσεις από τις αλλαγές των κλιματικών παραμέτρων, στις παραγωγικές δραστηριότητες που συνδέονται κυρίως με το θαλάσσιο ή παράκτιο περιβάλλον και τη ναυτιλία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Για το σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη η 1η Περιφερειακή Συνάντηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «SOCLIMPACT» - του Προγράμματος-Πλαισίου H2020, στο πλαίσιο της Δράσης για το Κλίμα. Ο ακριβής τίτλος του SOCLIMPACT είναι DownScaling CLImate imPACTs and decarbonisation pathways in EU islands, and enhancing socioeconomic and non-market evaluation of Climate Change for Europe, for 2050 and beyond.


Στο πρόγραμμα αυτό στοχεύει στη μελέτη της επίδρασης της Κλιματικής Αλλαγής στη Γαλάζια Οικονομία των Νησιών της Ευρώπης, με έμφαση στους τομείς:

-        Παράκτιου /Θαλάσσιου Τουρισμού
-        Υδατοκαλλιεργειών-Αλιείας,
-        Ενέργειας από τη Θάλασσα
-        Θαλασσίων Μεταφορών

Στο ίδιο Πρόγραμμα, εκτός από την περίπτωση της Κρήτης, διερευνώνται και οι χωρικές ενότητες των:

-        Κανάριων Νήσων
-        Κύπρου
-        Μάλτας
-        Σαρδηνίας
-        Σικελίας
-        Κορσικής
-        Αζόρων
-        Μαδέιρα
-        Βαλεαρίδων Νήσων.

Μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης, που χαρακτηρίζεται ως «Σημείο Κλειδί», συμμετέχουν στο πρόγραμμα του συγκεκριμένου έργου, το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και η Συμβουλευτική εταιρία E3Modelling.

Γενικός Συντονιστής του έργου το Πανεπιστήμιο των Καναρίων Νήσων (Ισπανία).

Αυτές οι νησιωτικές περιοχές θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη αναδυόμενων δραστηριοτήτων, όπως οι υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι υδατοκαλλιέργειες, οι θαλάσσιες εξορυκτικές δραστηριότητες και η θαλάσσια βιοτεχνολογία. Οι παραπάνω τομείς αποτελούν τη «Γαλάζια Οικονομία», με τους παραδοσιακούς οικονομικούς κλάδους των νησιωτικών ή παραθαλάσσιων περιοχών, όπως είναι η αλιεία, ο τουρισμός και οι θαλάσσιες μεταφορές.

Η συνάντηση της Κρήτης, είχε ως στόχο την ενημέρωση και έναρξη του διαλόγου με τους σχετιζόμενους και ενδιαφερόμενους φορείς, υπηρεσίες, παραγωγικούς κλάδους και επαγγελματίες του παράκτιου και θαλάσσιου χώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου